Anders dan het jaar 1974, verliepen met name de eerste vier maanden van 1975 voor radio Mi Amigo zeer woelig. Het was begin dat jaar al duidelijk, dat acties tegen Mi Amigo en Caroline niet zouden uitblijven, nu ook in Nederland het internationale anti zeezenderverdrag per 1 september 1974 van kracht was geworden. Tegen het schip op de vrije Noordzee, twaalf mijl voor de Britse kust in de Theemsmonding, viel niets te ondernemen, maar wel tegen de medewerking daaraan. Medewerkers, bevoorraders, deejays en adverteerders konden door justitie worden vervolgd.
Deejay Frans van der Drift haakte in verband met de risico’s op 18 januari 1975 af, Mike Moorkens en Norbert drie weken later. Gelukkig voor het station trad Veronica-corifé Stan Haag vanaf 10 februari aan als nieuwe Mi Amigo presentator. Gunstig gezinde officials hadden aangegeven, dat acties tegen Mi Amigo-medewerkers op handen waren. Het was eigenaar Sylvain Tack duidelijk dat er op enig moment uitgeweken moest worden naar Playa d’Aro in Spanje, waar hij sinds 1972 een zelf ontwikkeld buitenverblijf had. Zijn eigendommen in België, zoals de wafelbakkerij Suzy, het tienerblad Joepie en zijn muziekuitgeverijenhad hij al verkocht.
Op 17 februari 1975 kwam de gevreesde inval in de geheime studio in Opbrakel, waar Peter van Dam juist opnam. Met enkele anderen werd hij gearresteerd, ruim den dag vastgehouden en verhoord op een Brussels politiebureau. De aanwezige apparatuur werd in beslag genomen. Sylvain Tack, Bert Bennet, Joop Verhoof, Stan en Michelle Haag, Maurice Bokkebroek en Haike Debois weken uit naar Playa d’Aro. Toen Peter van Dam op 18 februari werd vrijgelaten, lag het voor de hand dat hij ook naar Playa zou gaan, maar hij kreeg het verzoek om naar het zendschip M.V. Mi Amigo te gaan om de zaak daar draaiend te houden. Hij arriveerde daar op 27 februari en verbleef er zowat een maand.
De Top 50 had de eerste maanden van 1975 elke maand een ander gezicht. Vanaf het begin tot en met 19 januari 1975 was het de Joepie Top 50. Vanaf 26 januari verzorgde Peter van Dam vijf aflevering ‘Vliegende 50’ op tape, opgenomen in Opbrakel met als laatste de lijst van 23 februari 1975, die vandaag in retro sfeer gedraaid wordt. Vanaf 2 maart presenteerde Peter van Dam live vanaf het schip vier afleveringen van ‘de Vliegende 50’ en vanaf 30 maart was het viermaal de beurt aan Rob Ronder. Peter van Dam was in maart naar Playa d’Aro uitgeweken en nam daar de vernieuwde versie van ‘de Vliegende 50’ op, die voor het eerst werd uitgezonden op 27 april 1975.
In vijf maanden tijd veranderde de eigen Top 50 dus vijfmaal van opzet en stijl. Zowel de jingles en met name de tunes wisselden bij elke nieuwe situatie. De reden is simpel, na het afscheid van de Joepie Top 50 werd in de studio in Opbrakeleen nieuwe Top 50 tune gezocht. Maar die werd op 17 februari in beslag genomen. Op het zendschip, waar Peter vervolgens de Top 50 deed, werd dus een andere beschikbare tune gekozen. Rob Ronder had in april ook zijn eigen Top 50 tune en toen Peter het vanuit Playa overnam was er alweer een andere tune. In de retroversie gebruikt Ferry Eden die verschillende tunes voor het resumé; als tune voor de Top 50 zelf wordt de meest bekende Top 50 tune aangehouden, ‘Carmen’ van Herp Alpert.
Omdat er uit die woelige periode begin 1975 vrijwel geen studiomateriaal bewaard is gebleven, was de productie van deze Top 50 een hele toer. Vooral dankzij de inzet van Hans Knot, Martien Engel, Raymond Heppenhuis (van piratensingels.nl), Theo van Halsema, Henk Verhaag, Walter Galle, Michel Dauwe en Geert van Dijk kon deze Top 50 worden gerealiseerd. Anders dan indertijd word de Top 50 niet op zondag tussen 12:00 en 15:00 uur gedraaid, maar op zaterdag. Welkom dus op zaterdag 24 februari 2018 bij foutemuziekradio.nl voor de Mi Amigo Top 50, met Ferry Eden.